Champagne og musserende til 17. mai

Nå nærmer 17. mai seg med stormskritt. For mange er Champagne eller musserende vin så godt som synonymt med den store feiringen av nasjonaldagen vår. I anledning grunnlovsdagen er det lite som egner seg bedre enn deilige bobler i glasset.

Først: En rask og obligatorisk historieleksjon. Året er 1814 og stedet er Eidsvoll. Den 16. mai er riksforsamlingen samlet og Norges grunnlov vedtas. Dagen derpå, 17. mai, undertegnes den historiske loven. I dag er det som kjent både høytidsdag og flaggdag, og en enorm folkefest landet over. Gjennom byene går skoleklasser, russ, foreldre, idrettsforeninger og stort sett alle som ønsker i tog med korpsmusikk, flagg og faner. Tradisjonen tro holdes det en rekke taler på denne spesielle dagen. Spesielt er det Henrik Wergeland med dikt og taler som gjorde 17. mai til en anerkjent nasjonaldag hos det norske folk. Dette hadde stor betydning for Bjørnstjerne Bjørnson, som da også tok initiativet til det første barnetoget i 1870.

Drikketips for Champagne og musserende vin på nasjonaldagen.

En slik gledens dag fortjener drikkevarer av ypperste kvalitet. Det er ikke vanskelig å se for seg at representantene på Eidsvoll skålte med Champagne i glasset etter utarbeidelsen og ferdigstillingen av grunnloven. I dag skåler vi med familie og venner under 17. mai-frokosten, eller i hageselskapet om ettermiddagen.

shutterstock_303336254

Finn gode Champagnetips her!

Tips til gode musserende finner du her!

Blant de viktigste faktorene for smaksfremming er glass og temperatur.

For Champagne og musserende anbefales det en lagringstemperatur på 11 grader. Boblene skal serveres på mellom 4 og 10 grader. Dette vil si at Champagnen/den musserende vinen helst skal kjøles ned. Her kan man bruke en kjøler eller en bøtte med is, hvor vinen skal ligge i cirka en halv time. Bøtten skal bestå av halvparten kaldt vann og halvparten isbiter.

Husk også å få i deg rikelig med vann i løpet av dagen.

Riktig god 17. mai-feiring!

Ønsker du å lære mer om Champagne, les vår Champagneskole her.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.