Tempranillo

Tempranillo – en spansk druetype

Tempranillo er Spanias svar på Frankrikes Cabernet Sauvignon, også den mest respekterte druen i Spania.

Tempranillo har i lang tid blitt sett på som en rustikk spansk drue.  I den senere tid har vi fått oppdage elegante viner av denne druetypen.

Tempranillo er best kjent som den dominerende druen i rød rioja, Spanias mest berømte vin.   Helt frem til 1990- tallet hadde rød rioja smak av mer eik enn drue.

Den tradisjonelle måten å lage rioja på, er aldring i flere år i små, vaniljeduftende amerikanske eikefat.  Men trenden de siste årene har gått i retning av å lagre vin over kortere perioder og i franske eik som gir ferske og fruktige viner.

Tempranillo har tykt skall som gir lagringsviner mye farge.  Den modner tidlig, derav navnet Tempranillo (Temprano som betyr tidlig på spansk).  Kaldt og tøft klima tåler den godt og har kort vekstsesong.  Viner fra kaldt klima har ofte lav alkohol. Druetypen har lite aromaer og er fin å blande med andre druevarienter. Hint av tobakk, tørket frukt, nøtter og lær vil man finne i de tradisjonelle reserva og gran reserva vinene hvor vinene lagres på fat og deretter flaske. Smaken av Tempranillo er egentlig salt i stedet for søt med en karakteristisk lukt av jordbær, krydder og hint av lær. 

I Portugal er Tempranillo også en viktig druetype – her kalt Tinta Roriz eller Aragones.

Til mat kan ung tempranillo passe til lette retter som kylling, pasta og svin.  De vinene som har mer fatpreg kan han grillet rødt kjøtt, and og faste oster.

 

 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.