Lette viner til lyse dager

Lette viner til lyse dager!

Når de lyse kveldene endelig kommer, og sola varmer kropp og sjel, inviterer vi gjerne familie og venner til gjestebud.
Hva skal vi så servere i glasset, – enten det er på verandaen, på stranden, på hytta, i parken eller på svaberget?  Her får du tips til lette viner til deilige, lyse dager og netter.

Ofte velger vi hvitt og rosé til den lysere årstiden, og en trofast klassiker i mange vår-/sommertreff er selvfølgelig reker og hvitvin. Med loff, majones og litt sitron er det selve symbolet på sommersmak!
Slik mat formelig roper på en deilig hvitvin, – gjerne en fra Chablis som har en utpreget mineralsk smak, god friskhet og litt mild fruktighet. Dette gjør at den smaker forfriskende til de fleste typer skalldyr, og ikke til minst reker. Viner fra Chablis til østers, blåskjell, spaghetti alle vongole, fish & chips, krabber – flotte kombinasjoner.

summer

 

Eller kanskje en frisk Riesling er å foretrekke? Da bør du også gå for den litt tørrere sorten, – hold deg i alle fall unna de søtlige. Poenget er at du har nok syre til å hamle opp med majonesen som legger seg som en hinne i munnhulen.

Vår og sommer er høysesong for barnedåp, konfirmasjon, bryllup og feiring av alle mulige jubileer, og da er det ofte koldtbord med et utall forskjellige retter som gjelder. Det kan være både varme og kalde retter, sushi og suppe i skjønn forening.

Her gjelder det å ha et godt utvalg av bobler, hvitvin, rosé og kanskje en litt lettere rødvin.
Dersom du vil ha litt fruktsødme i hvitvinen passer Gewurztraminer også ypperlig til røkelaks og gravlaks. Pass bare på at du velger en vin med nok syre til å trenge igjennom den litt oljete munnfølelsen du lett får av disse fete fiskene.

shutterstock_360383516

Når det gjelder rosé passer de lette og friske vinene fint til salater, men er også supre som aperitiff. De fruktige med litt restsødme er flotte selskapsviner, mens fyldige, kraftige og smaksrike passer best til grillet fisk og lyst kjøtt og er dessuten et meget godt alternativ til en lett rødvin.

Av lettere rødviner som passer godt til mat på glade sammenkomster bør du velge en vin basert på Pinot Noir, Grenache, Gamay eller Pinotage. De er sikre vinnere i enhver anledning.

Og sist, men ikke minst bør du passe på at vinene har riktig temperatur. Det er bedre å servere de litt for kalde enn for varme siden temperaturen stiger nokså kjapt i glasset.
Her får du råd om temperatur på vin.

Vann hører også med, og en god regel er å drikke like mye vann som vin!

 

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.