Vin til spekemat

Vin til spekemat
I Norge har vi lange tradisjoner for salting, tørking og røyking av mat. På denne måten fikk vi mat som tålte å bli lagret.
Heldigvis lever denne tradisjonene videre, og utvalget av norsk spekemat blir bare bedre og bedre. Nedenfor finner du noen drikketips til ulike typer spekemat.

Spekeskinke:
Speket skinke betyr rett og slett tørket, og da skjønner du også betydningen av spekeloft.   Skal du ha høykvalitets spekeskinke, tørkes den sakte under gode tørkeforhold for å få best mulig smak.
Spekeskinke kan brukes til så mangt, og brukes blant annet til speketallerken og eggerøre, i pastaretter, skinke og melon og som topping på pizza. Når vi tenker i kombinasjon med mat så må vi huske på at spekeskinken har et høyt innhold av salt, og da trenger vi en vin som har god friskhet, fruktighet og lite til moderat fatpreg. Viner som passer bra til spekeskinke er gjerne laget på druen riesling og da aller helst fra Pfalz eller Rheinhessen, eller musserende vin som renser godt opp i saltet og fettet.
Alternativt kan du prøve deg på en Weissbier fra Tyskland eller en god pilsner fra Tsjekkia.

Fenalår:
Fenalåret er virkelig en historisk klassiker i norsk mattradisjon. Fenalåret er norsk sau som saltes før det enten varm- eller kaldrøkes. Deretter spekes sauen i minimum seks måneder. Fenalår spises enten rett fra låret med en god kniv, i lefse eller i rømmegrøten. Fenalåret kan kombineres med vintypene nevnt over, men her kan man også gå for rødvin. Rødvin basert på Pinot Noir fra Burgund.  Du kan også prøve  Corvina dominert vin fra Veneto eller en god Gamay fra Beaujolais kan fungere finfint.
Skal du ha øl til fenalår så kan du gå for en belgisk hvit.

Link til våre produkter finner du her

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.