Litt om Spansk vin

ALT DU MÅ VITE OM SPANSK VIN

Vi har samlet de ti viktigste tingene du trenger å vite om spansk vin. I vår enkle guide imponerer du lett middagsgjestene dine med kunnskapen din.

Å bli god på vin er ingen enkel sak. Det er tross alt utrolig mye å ha oversikt over, så mange ulike typer vin og druer å holde styr på, samt enormt mye historie å lære seg. Og alt er i konstant forandring. Så hva gjør man?
Vi har samlet de ti viktigste tingene du trenger å kunne om spansk vin. Etter å ha lest vår enkle guide imponerer du lett middagsgjestene. Senere i artikkelen får du også gode vinanbefalinger fra Spania.

10 ting verdt å vite om spanske viner
1. Spania tilhører ”den gamle verden” i vinsammenheng. Her regner man også Frankrike, Italia, Østerrike og Tyskland. Det er altså vinlandene i Europa.
2. Spania er verdens tredje største vinprodusent, bak Frankrike og Italia.
3. Spanias edleste blå druer er tempranillo. Noen steder kalles tempranillo-druen for Tinta de Toro.
4. Blant de grønne druene er airèn den druen som har størst dyrkingsareal, men enda fler kjenner til den grønne nasjonaldruen verdejo.
5. Det mest kjente og klassiske distriktet er Rioja nord i Spania. Vinene er ofte lagret på amerikanske eiketønner, noe som gir vinen en karakteristisk vaniljesmak. Det lages også moderne riojaviner som lagres på franske eiketønner, som resulterer i at vinen blir mer tanninrik. Her kan du lese mer om tradisjonell og moderne rioja.
6. Cava, som er Spanias svar på champagne, produseres i stor grad i Penedès i Katalonia, sør for Barcelona. Cava produseres på samme måte som champagne, hvilket innebærer at den andre gjæringen skjer på flaske. Ordet Cava kommer fra katalansk og betyr kjellergrotte. Her kan du lese mer om hvordan man lager Cava. 
7. I Spania finnes det fem ulike vinklassifiseringer. DOC er den høyeste og DO den nest høyeste. Deretter følger i synkende rekkefølge de tre klassene Vino de la Tierra (VdIT), Vino Commercial (VC) og Vino da Mesa (VdM) som er den laveste klassen og tilsvarer EU’s bordvin.
8. Når det kommer til lagring av spansk rødvin finnes det tre ulike begreper man bruker: Crianza, som er den korteste, Reserva og til slutt Grand Reserva som er den lengste lagringen.
9. Sherry er en berømt spansk sterkvin som lages sydvest i Spania.
10. Til manges overraskelse produseres det faktisk vin i charterparadiset Mallorca.
11. På eksportmarkedet er Spania først og fremst kjent som et rødvinsland, men det finnes flere interessante områder som lager hvitvin. For de som ønsker litt ekstra er noen av de mest kjente områdene Rias Baixas i Galicien produsenter av elegante viner fulle av aroma på druen Albariño. Ruedo kan også nevnes, der druesorten verdejo dominerer.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.