Økologisk vin

Økologisk Vin

4% av verdens samlede vinproduksjon dyrkes i dag etter økologiske prinsipper, som vil si at den lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Dette er et tall som har tredoblet seg fra 2004 til 2011. Vi ser nå at mange oversjøiske vinland er i gang med en endringsprosess fra deres gamle, konvensjonelle produksjonsmetoder til nye og bærekraftige produksjonsformer.

Et begrep som ofte tas i bruk er sertifisering, en slags bekreftelse på at vinen oppfyller visse krav i fremstillingsprosessen. For å tilfredsstille EUs strenge reglement må man oppfylle krav til både dyrkingen av druene og produksjonsprosessen. Om kravene er oppfylt vil produktet kunne merkes med en logo på forpakningen som viser at den er økologisk produsert og sertifisert. Mange produsenter fremstiller vinen på økologisk måte, men oppnår likevel ikke sertifisering. Dette kan skyldes utfordringer knyttet til klima og geografi, som gjør det vanskelig å unngå bruk av skadeforebyggende tiltak som er i strid med EUs forskrifter. Dette kan gjøre det vanskelig å skille påståtte økologiske viner fra sertifiserte. Samtidig pågår det en diskusjon rundt det vitenskapelige aspektet ved den økologiske produksjonen. Har det i det hele tatt noen helsemessige fordeler å drikke økologisk vin sammenlignet med konvensjonell vin?

Som forbrukere betaler vi gjerne litt ekstra for vin av virkelig god kvalitet, så hva med smaken? Er det grunn til å tro at den er bedre på økologisk produserte viner enn konvensjonelle? Det foreligger ikke noen konkrete bevis som tyder på det. Tvert imot er det rimelig å hevde at man ikke kan smake forskjell på om en vin er produsert økologisk eller ikke. Å drikke vin er tross alt en hedonistisk aktivitet – man gjør det for nytelsens skyld. Likevel kan det være gode grunner til å velge en økologisk vin fremfor en konvensjonell neste gang du går til anskaffelse av vin.

Besøk  Vinmonopolets hjemmeside her for å lese mer om økologisk vin.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.