Sancerre

Sancerre er først og fremst et distrikt i Loire i Frankrike, men det er også en nydelig hvitvin laget på druen Sauvignon Blanc fra området med samme navn.

Området Sancerre:
Sancerre ble først oppdaget av romerne i det 1. århundre e.Kr. og er et av de eldste, originale vinområdene i frankrikes historie. Det var også romerne som startet med vindyrking i området. Jordsmonnet her var godt egnet med de bratte åssidene som ga druene nok varme til å modnes, samt at elven Loire bidro med avkjølende effekt slik at druene fikk høy syre. Dette gjorde vinene friske og mineralske. En annen viktig årsak var at vinmarkene lå rundt et administrativt senter, og elven Loire sørget for transport av råvarene. Regionen ble historisk sett knyttet til hertugdømmet Burgund, og det er slik druene Pinot Noir og Gammay ble introdusert til området. På slutten av 1800-tallet herjet Phylloxera, – en lus som ødela stort sett alt av vinplanter. Etterhvert viste det seg at Sauvignon Blanc-druen trivdes best på de importerte amerikanske rotstokkene, og er derfor denne druen regnes som den beste i området.

Vinen Sancerre:
Hvit Sancerre har AOC status, og er en av de originale AOC’ene fra 1936. Vinene produsert på druen Sauvignon Blanc. Sancerre er en elegant og populær vin som er knusktørr, har god fruktsødme, høy syre og elegante dufter av stikkelsbærblader, mineraler og kalk. En elegant og en matvennlig hvitvin – nydelig til både grønn og hvit asparges, til laks og til hvit fisk. Nydelig også til kylling og salater.

De fleste hvite Sancerre-vinene produseres på ståltank, uten malolaktisk gjæring og med lite eller ingen bruk av eik. Det skal dog sies at siden slutten av 1900-tallet har flere og flere vinbønder startet å eksperimentere med en viss grad av eik. Dette forandrer stilen noe og gjør vinen rundere og bløtere.

Stiler av Sancerre:
En hvit Sancerre vil variere noe i stil avhengig av hvilken del av vinregionen druene kommer fra. I de vestlige delene av AOC-appellasjonen, rundt landsbyen Bue hvor bl.a. Frank Millet ligger, har jorda en tendens til å ha mer leire, noe som produserer fyldigere og mer avrundede viner. Landsbyen Chavignol, som ligger mot nordvest like utenfor byen Sancerre, har lett jord som inneholder en blanding av kalkstein og grus, her produseres mere parfymerte viner. Nær Menetreol-sous-Sancerre er det mere flint i jordsmonnet og vinene har en mer mineralsk stålsyre-karakter. Innenfor AOC Sancerre har de tre landsbyene Bue, Chavignol og Menetreol-sous-Sancerre (og noen ganger Verdigny) blitt assosiert med karakteristiske og høy kvalitetsviner som ofte er referert til som «CRU» selv om Sancerre ikke er offisielt klassifisert som deler av Bordeaux og Burgund.

Sancerre Millet

 

Link til våre produkter fra Sancerre.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.