Spansk vin

SPANSK VIN

Spania har i mange år vært et av nordmenns både favoritt reisedestinasjoner og vinland. I dag ser vi en revolusjon innen spansk vinindustri finne sted.

Det har vært laget vin i Spania siden føninkerne grunnla Cadiz for mer enn 3000 år siden. Landet har lange vintradisjoner og Spania er i verdenstoppen hva drueproduksjon gjelder. Men selv om det finnes mer enn 400 lokale druesorter er det kun et 20-tall som står for hoved andelen av vinene.

Vi har alle hørt om Rioja og kjenner godt de kraftige, lett støvete og vaniljepregede vinene. Ribera del Duero og Priorat er nå også for de fleste kjente navn. Og for de som i alle år har reist til solkysten i vintermånedene er det mange favoritter. Men der resten av Europa fikk tilskudd av EU og utbedret vinproduksjonen sin på 60- og 70-tallet, hadde Spania Francos regime å håndtere og ble ikke EU-medlem før i 1986. Så her har ting tatt litt tid.

I dag er vineriene modernisert og mange av de tradisjonsrike områdene som Valencia, Galicia og Jumilla får på ny den oppmerksomhet de fortjener. Det er selvsagt et generasjonsskifte som også hjelper Spania opp og frem. Nytenkning, teknologi og ønsket om å lage vin som passer i tiden, er drivkraften bak mange av de unge lovende vinmakerne.

Spania viser frem nye friske utgaver av tempranillo fra Rioja og Ribera del Duero, konsentrere og sødmefulle garnachaviner fra Priorat, fyldige og smaksrike viner i tillegg til rosé på monastrell fra østlige Spania, både syrlige og tyngre varianter av verdjeo, albariño fra Galicia holder fortsatt status som landets friskeste hvitvin. Men vi ser også Spanias svar på pinot noir, mencia, vinne stadig større grunn sammen med internasjonale druer som cabernet sauvignon og syrah.

Fatbruken i Rioja og Ribera tones ned og det søkes heller bedre druemateriale for å lage de beste vinene sammen med moderat bruk av eik. Men at vinene fremdeles er matvennlige er det ingen tvil om. Heller motsatsen, hvor vi kan bruke vinene til et større utvalg retter når de ikke trenger mange år i kjelleren før de er drikkeklare. Lam er fremdeles en favoritt til tempranillobaserte viner, men her fungerer de fleste kjøttretter, storfe, and, vilt, tempranillo går til det meste.

Verdejo er også en allsidig drue som i de kraftigere utgavene kan brukes både til fet fisk, fjærkre og selvsagt Spanias nasjonalrett Paella. De friskere vinene laget på verdejo druen er flotte som aperitiff og passer til både skalldyr og magrere fiskeretter. Albariño vokser ved havet og er således den ultimate sjømatvinen. Mencia kan brukes til både fjærkre og svin og lettere kjøttretter. Monastrell er populær i rosévinsproduksjon og er også som rødvin en allsidig drue som passer både til enklere retter som grillmat i tillegg til gryter og annen kjøttmat.

Og ikke å forglemme er selvsagt Spanias utvilsomme ener på aperitiff fronten: Cava! De musserende vinene fra Catalunya høster i dag internasjonal anerkjennelse for sine friske og av og til rike bobler laget på hovedsakelig parellada, macabeo og xarel-lo. Vinene er laget ved hjelp av tradisjonell metode og er i tillegg til aperitiff også godt egnet som matviner.

av Liora Levi

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.