Vinens historie

Vinens historie

Vinens historie – Vin har en lang historie som startet allerede for ca 6000 år f.kr. Vitis Vinifera er navnet på moderplanten som opprinnelig la grunnlag for vinproduksjon.  Den er viltvoksende, hardfør og avler godt.

Det heter seg at de første plantene kom fra Kaukasus – dagens Armenia. Det var spesielt grekerne som i sin kraft av kolonialisering av Middelhavsregionen introduserte vinranken til Europa. Dette skjedde samtidig med at de fleste datidens kulturområder oppstod (Lilleasia, Egypt, Hellas og Romerriket). Da romerne i det 5. århundre ble tvunget til å trekke seg tilbake fra de områdene de hadde besatt, var de aller fleste av nåtidens kjente vindistrikter i Europa beplantet med druestokker, og lokalbefolkningen var blitt lært opp av romerne i hvordan de skulle behandles.

Svært ofte gikk kirkens menn i spissen for å finne frem til de vinmarker, dyrkningsmetoder og fremstillingsprosedyrer som førte til best kvalitet. De hadde en egen evne til å finne frem til de best egnede jordstykkene til vinavl. Cistercienser-munkene tilskrives det meste av æren for at europeisk vinproduksjon fokuserer så mye på regional identitet, vinmarkens betydning og druens viktighet.

På slutten av 1600-tallet ble korken oppfunnet, og vinen kunne lagres på tette flasker. Tidligere ble vinen oppbevart på trefat hele ”livet” eller på leirkrukker, de såkalte amforaer, og kvaliteten sank når disse ble åpnet og luftmengden økte. Lagring på flaske gjorde at vinen utviklet seg på en annen måte, og kvaliteten ble bedre.

Rundt 1850 ble de europeiske vinmarkene rammet av forskjellige typer meldugg, denne soppinfeksjonen førte til store reduksjoner i avlingen. For å hindre nye angrep eksperimenterte franskmenn med amerikanske rotstokker som de antok  var mer motstandsdyktige.  Med rotstokken kom imidlertid den forferdelige vinlusen PHYLLOXERA  Vastatrix. Den ødela bortimot alle vinstokkene i hele eeuropa, 90% av vinstokkene ble ødelagt.

Store deler av vinmarker ble lagt øde fra 1870 – 1885. Til slutt fant de fram til en løsning der amerikanske røtter ble plantet og podet med de lokale druevariantene.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.